Weekend prin Rǎşinari, revedere cu oameni dragi și brandul dinMărginime

Weekend prin Rǎşinari, revedere cu oameni dragi și brandul dinMărginime

La finalul lunii iunie 2024, am petrecut un weekend mai răcoros în comuna Rășinari din superba și binecunoscuta microregiune Mărginimea Sibiului (jud. Sibiu).

Ne-am cazat la Pensiunea 1 Mai, am vizitat localitatea Rășinari, și ne-am bucurat de întâlnirea cu Georgiana Tara, antreprenor local, veche cunoștință, mamă și un om cu suflet mare, care iubește cu adevărat acest loc, contribuind la dezvoltarea sa durabilă, culturală și conservarea autenticității acestuia.

Traseul nostru: Timișoara (jud. Timiș) – Rășinari (jud. SB) – Păltiniș (jud. SB).

Chiar nu puteam rata să urcăm la Păltiniș, cea mai veche stațiune montană din România, unde revenim anual cu mult drag și dor. Recomandăm articolul Păltiniș – o destinație turistică montană pentru întreaga familie!

Curiozități despre Rășinari:

  • prima localitate din Transilvania ce “datează încă din 1204, pe vremea lui Mircea cel Bătrân, ca făcând transhumanţa în Ţara Românească.”
  • denumirea localității vine de la țăranii/ rǎşinarii care culegeau rășina de pe trunchiul copacilor și o vindeau la târg.
  • a primit recunoaștere internațională în 2022 ca fiind unul dintre cele mai atractive sate din lume “Best Tourism Villages” oferită de Organizația Mondială a Turismului.
  • chiar lângă drumul care strǎbate cimitirul se află Mausoleul mitropolitului Andrei Şaguna (1808 – 1873) și Biserica Ortodoxă Sfânta Treime.
  • sunt 3 biserici: Biserica Veche, Biserica Nouă, Biserica Mică.

  • este foarte activă cultural, aici organizându-se diferite evenimente atât pt copii cât și pentru adulți.
  • în frumoasa clădire a Căminului Cultural (1940) își desfășoară activitatea: Biblioteca/ Centrul de tineret/ Muzeul Etnografic/ Ansamblul de Călușeri/ Nunta Ciobănească.
  • aici s-a născut și copilărit poetul Octavian Goga, filozoful Emil Cioran. Casele lor nu se vizitează (cf site primărie).

Ce poți vizita/ descoperi prin Rășinari? Accează siteul Rășinari.travel!

Eveniment cultural

Am participat la piesa de teatru “Punguța cu doi bani” în Şură-n Răşinari, jucat de Anima Art din Cluj Napoca, în cadrul Sibiu International Fringe Festival! Experiența culturală a avut loc în curtea unei case seculare (200 ani) și ne-a introdus în lumea poveștilor copilăriei.

“Best Tourism Villages” și traseul turistic spre ”La Poartă”

În 2022 Rǎşinari a primit distincția de “Best Tourism Villages” în cadrul competiției internaționale inițiate de Organizația Mondială a Turismului (130 de candidaturi, 57 de țări) ca fiind unul dintre cele mai atractive sate din lume.

Pentru a promova acest titlu administrația locală a amenajat un traseu turistic (marcat cu săgeți cu vârful galben), purtând numele distincției.

✅ traseul pleacă din centrul localității și urcă pe deal până la punctul de belvedere spre sat (vizitat și foarte cunoscut de localnici ca și ”Coasta lui Cosma”)

✅ iar acolo pe deal este amplasată o poartă (din bârne vechi), inițiatorii și turiștii adăugându-i numele de “La Poartǎ”

✅ timpul de urcare variază în funcție de ritmul de mers al fiecăreia (cam 1 orǎ)

✅ de-a lungul potecii se găsesc frǎguțe, corcodușe pe care le poți savura. Din păcate noi nu am parcurs traseul din cauze personale obiective, dar am primit aceste frumoase poze de la Gio Tara.

Despre oamenii care contribuie la dezvoltarea turismului rural/cultural durabil

Georgiana Tara (Gio) a dezvoltat alături de soțul ei brandul local de produse dinMărginime, agenția de turism organizatoare Trail Trips Romania, și Primitive Romanian Style.

Apelați cu încredere la serviciile și produsele lor!

a) dinMărginime

dinMărginime este un proiect de suflet, un brand de “producție de conserve din legume și fructe” cât și un concept de promovare a producătorilor locali și a microregiunii Mărginimea Sibiului.

No photo description available.

A fost inițiat în 2021 de către mămica antreprenor Gio Tara. Ne cunoaștem de peste 1 deceniu și sunt foarte mândrǎ de ceea ce face! Depune mult efort și pasiune pentru a construi un brand local autentic și trainic!

Produsele pe care ea le realizează sunt: dulcețuri, zacuscă și siropuri din fructe folosind ingrediente simple și de calitate. Se pot comanda și livra în țară…sau cumpăra dacă aveți drum prin zonă. Tel: +40 723 844 727/ contact@dinmarginime.ro.

Organizează și diferite evenimente culturale prin care susține dezvoltarea ecoturismului și turismului cultural etc.

b) Trail Trips Romaniaagenție de turism organizatoare

A înființat-o alǎturi de soțul ei agenția de turism organizatoare Trail Trips și au dezvoltat astfel un concept unic în România denumit Primitive Romanian Style!

Primitive Romanian Style este un tagline care exprimă libertatea prin care trăiesc încă românii. Mai avem rețete autentice, cunoaștem flora spontană, mai tăiem un lemn cu toporul, mai știm să gătim la ceaun…etc.

În loc de încheiere…

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Recomandăm:

Păltiniș – o destinație turistică montană pentru întreaga familie

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

Surse de interes turistic:

  1. Ce poți vizita/ descoperi prin Rășinari? Accează siteul Rășinari.travel!

2. Rășinari, Mărginimea Sibiului, Ardeal. Un sat de-a lungul râului

3. Primaria Comunei Rasinari

4. POVESTEA BISERICII „CUVIOASA PARASCHIVA” DIN RĂŞINARI, O ADEVĂRATĂ CATEDRALĂ EPISCOPALĂ A MĂRGINIMII SIBIULUI

Lasă un răspuns