Păltiniș – pădure, cazare, activități, drumeții, peisaje minunate, silvoterapie

Păltiniș – pădure, cazare, activități, drumeții, peisaje minunate, silvoterapie

𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚ț𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 întreaga 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢e

Plecând din Rășinari (Mărginimea Sibiului) am revenit, la Păltiniș, în cea mai veche stațiune turistică montanǎ de pe teritoriul de azi al țării. Vara nouă ne place foarte mult aici! Iar pentru zilele caniculare de la oraș, pentru noi, a fost exact ce trebuie!

“Rămâi aproape de inima naturii și, din când în când, mai urcă pe un munte sau petrece un weekend în pădure pentru a-ți purifica spiritul.” John Muir

Continuăm sǎ DescoperimRomania.ro – explorăm stațiunea montană Păltiniș (jud. Sibiu) și ne bucurăm de beneficiile turismului montan! Oferim răspuns la întrebarea: “Ce poți face cu copilul de 7 ani prin Păltiniș?” Revenim a cincea oară în această destinație.

Traseul nostru de weekend: plecare din Timișoara (jud. Timiș) – Rășinari (jud. SB) – Păltiniș (jud. SB). Am petrecut o noapte, în Păltiniș, la final de iunie 2024.

Dacă nu este trafic intens pe bucata de autostradă întreruptă, Margina – Coşava, în 3 ore ești sus în Păltiniș. Pont: informați-vă despre trafic de pe pagina de facebook a DRDP Timișoara.

Ce am făcut prin Păltiniș în doar o zi și o noapte?

  • cazare și mâncare la Pensiunea RARA
  • am petrecut 3 ore la Arka Park, parc de aventură
  • plimbare pe aleea tematică ”Aleea cu povești” de la Arena Platoș (3-5 min. de mers pe jos de la cazare)
  • am poposit la Schitul Ortodox cu hramul „Schimbarea la față a Domnului” unde este înmormântat filozoful Constantin Noica
  • am urcat cu telescaunul până sus la Pârtia Oncești (timp de 8 min., 40 lei/ adult, orar: 10:30-18:00)
  • acolo am mers și explorat un pic pădurea (nu ne-am îndepărtat de telescaun, din motive de siguranță pentru că era spre seară)
  • la coborâre am mâncat o înghețată la Restaurant-Bar Tiffany Păltiniș care au și o terasă frumoasă cu belvedere spre pădure
  • am făcut drumeție la apus pe drumul forestier din spatele Pensiunii RARA. Incredibil de frumos.
  • am admirat liniștea naturii noaptea și dimineața de la balconul camerei

Despre ce poți face în această destinație, noi am mai scris un articol pe care vi-l recomandăm: ”Păltiniș – o destinație turistică montană pentru întreaga familie

Baia de pădure / Silvoterapie fără să îți dai seama

Un studiu din 2007, concentrat în mod special pe beneficiile pentru sănătate ale unei practici japoneze numită Shinrin-yoku, „scăldat în pădure/baia de pădure”, a constatat că mediile forestiere sunt deosebit de benefice pentru sănătatea mintală, diminuând problemele legate de stres, atât datorită aerului curat, cât și peisajului cu efecte terapeutice.

Drumețiile, odihna în natură, mersul cu picioarele goale prin iarbă și ”împământarea”, obținerea de energie direct din contactul cu pământul, toate acestea pot aduce unei persoane sentimente de calm, echilibru și bucurie, pe care s-ar putea să nu le simtă în viața de zi cu zi.

Pensiunea RARA – cazare recomandată de noi

Noi mereu facem popas culinar la restaurantul de la Pensiunea RARA PĂLTINIȘ unde, de data aceasta, am fost cazați doar o noapte.

Recomandăm articolul despre experiențele noastre aici: ”Pensiunea RARA din Păltiniș – locul unde atenția la detalii este remarcabilă

Cum am regăsit Pensiunea Rara de 4 margarete din Păltiniș (jud Sibiu) după 1 an de zile de la ultima ședere aici? La fel de primitoare de oaspeți și orientată spre detalii, așa cum o ştiam!

Din 2022, de când am descoperit-o prima dată, ne bucurăm să oprim aici, fie pentru a mânca la restaurant, fie pentru cazare (sau ambele), ori de câte ori ajungem la Păltiniș în weekend/ călătorie etc.

Informații generale:

Tarifele de cazare încep de la 430 lei/ noapte în sezon și 370 lei/ noapte în extrasezon. Ele diferă și cresc în funcție de camera aleasă (dublă standard, dublă economy, triplǎ). Se acceptă și card de vacanță! Patul suplimentar pentru copil costă 130 lei în sezon. Tarife actualizate pe site: www.rarapaltinis.ro.

Curățenie în camere, pe mese, etc., flori la balcon, pe terasă, mesaje motivaționale.

Pensiunea este aproape și de pârtia de schi de la Arena Platoș. Deci și iarna este o locație perfectă!

Restaurant frumos amenajat cu meniu ce are preparate culinare delicioase și porții percepute de noi ca fiind suficiente. Capacitate de 46 locuri.

Mic dejun l-am perceput ca fiind variat și cu ingrediente calitative. Interacțiunea avută cu personalul a fost una foarte plăcută, personalul a fost amabil și prompt.

Terasă cu umbrǎ și frumos întreținută.

Loc de joacă pentru copii, aproape de restaurant și bine dotat.

Și chiar am mai povestit și cu alți oaspeți cazați aici, și cele scrise/ percepute de noi se confirmă.

Supriza zilei vine de la o poză

⚽️Nu este Freya, dar nu ne putem opri din mirare cǎ seamǎnǎ atât de mult! Chiar și prima pereche de ochelari a lui Freya era fix așa! Părul atât de lung nu l-a avut niciodată (până la data acestei fotografii în iunie 2024)!

Drumeție la apus

Apusul la munte ne place tare mult. Privirea în zare și schimbările de lumină/ culoare care au loc sunt minunate și ne induc o stare de bine și de relaxare.

Am luat la pas drumul din spatele pensiunii RARA și am mers pe lângă molizi, de-a lungul pădurii și am admirat un superb apus. Chiar am văzut și alte persoane făcând asta.

La un moment dat ne-am oprit pe pajiște și am savurat finalul unei frumoase zile de weekend la apus!

„Îți trebuie curaj să spui da jocului și odihnei într-o cultură în care oboseala e văzută ca un simbol al statutului social.” – Brene Brown

Ce poți face cu copilul? Activități recomandate!

a) Aleea cu povești de la Arena Platoș

Pentru copiii sub 7 ani, poteca tematică ”Aleea cu povești” poate fi un punct de interes educativ și prilej de plimbare/ mișcare! Activitate gratuită.

Sunt expuse, prin diferite maniere, 5 povești ale copilăriei: Bambi, Povestea unui ciobănaș, Capra cu trei iezi (căsuță), Scufița Roșia (căsuță), Albă ca zăpada (căsuță). Căsuțele sunt închise, nu se poate intra.

Despre această alee am mai scris și pus mai multe poze în articolul: Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică.

Tot aici se mai găsește și Aleea lui Clopoțel, despre care am scris: Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel din Păltiniș.

b) Arka Park – parc de aventură

Arka Park este o alegere potrivită pentru iubitorii de aventură copii și adulți. Am petrecut aprox. 3 ore aici. Freya a fost a urmat cele 3 trasee pentru copii. Am mâncat frǎguțe, ne-am bucurat de aerul curat, răcoros la umbra arborilor, am făcut poze la flori și ciuperci.

La final am savurat o înghețată. Accesul este gratuit. Dacă dorești să urmezi un parcurs/ escaladă trebuie să plătești. Pentru Freya am plătit 60 lei.

Am scris un articol despre experiențele trecute (august 2020): Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură.

c) Urcare cu telescaunul sus la pârtia Oncești/ Conectare cu natura

Ajungem în vârful stațiunii la pârtia Oncești și ne propunem să petrecem timp de calitate/ educativ/ aer curat/ verde crud prin pădure.

Luǎm telescaunul (timp de 8 min.) pentru experiența fetiței și expunerea la frica de înălțime a mamei.

Bilet: 40 lei/ adult/ copil (urcare și coborâre). Orar: 10:30-18:00.

Când am ajuns sus ne-am bucurat de priveliște, pădure și natura de lângă telescaun.

Nu am mai făcut drumeție deoarece era și spre ora închiderii telescaunului și evident seara nu ne plimbăm prin pădure din cauza nenumăratelor pericole.

Activități sponate făcute cu fetița: recunoaștere arbori, flori, afiniș, conuri de molid, trunchiuri de arbori etc.

d) Joaca cu copilul

Din categoria ce mai fac părinții cu copilul seara și dimineața la munte! Partida de badminton, mișcare, timp de calitate cu Freya.

e) Am poposit la Schitul Ortodox cu hramul „Schimbarea la față a Domnului” unde este înmormântat filozoful Constantin Noica

Schitul de la Păltiniș cu hramul „Schimbarea la față a Domnului”, se află la altitudinea de 1350 m la poalele Munțiilor Cindrel, într-o superbă pădure de conifere. Noi am fost aici prima dată în 2020, apoi în 2022 și 2024.

Construit acum 93 de ani lăcașul ortodox este un așezământ de maici. Au o nouă biserică construită dar încă se lucrează la interior.

Aici este înmormântat filozoful CONSTANTIN NOICA. Acesta a murit când eu aveam 3 ani, iar prima dată l-am vizitat, fetița noastră avea 3 ani. Apropo de filozofii. Aproape de biserică se afla Centrul de cultură ortodox, intrarea este interzisă, și un loc de cazare pentru mai marii bisericii.

f) Observă natura!

Și mergând noi agale am găsit diferite flori, ciuperci, arbori uscați, ferigi, afiniș, conuri etc. Focus pe frumusețea naturii!

”La fiecare plimbare prin natură primești mai mult decât ceea ce cauți!” John Muir (Sursa: Arta japoneză a băilor de pădure)

„Timpul petrecut în natură ne conduce spre noi înșine.” – Shikoba

„Privește adânc natura. Și apoi vei înțelege totul mai bine.” – Albert Einstein

„Natura are cu adevărat puterea de a te vindeca. Pentru că îți încetinește viața și simți din nou mirosurile, sunetele, simți natura. Devii prezent, devii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și deseori devii mai puțin stresat. Nu mai ești ocupat (busy).” – Lettie Stratton

g) Restaurant-Bar Tiffany Păltiniș

Locul unde ne place să savurăm o înghețată cu priveliște spre munți.

“Bucură-te de lucrurile mici din viața ta. Pentru că, într-o zi, s-ar putea să privești înapoi și să-ți dai seama că ele reprezentau lucrurile cu adevărat importante.”

În loc de încheiere…

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Recomandăm:

Păltiniș – o destinație turistică montană pentru întreaga familie

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Weekend prin Rǎşinari, revedere cu oameni dragi și brandul dinMărginime

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

Lasă un răspuns