Dorim să vă descoperim Timișoara, supranumită ”Orașul Florilor”, prin ochii familiei noastre, încurajându-vă să veniți și să experimentați frumusețea primăverii în beatitudinea de culori și de miresme.
Natura urbană este mirifică primăvara! Dacă aveți copil, acest traseu tematic poate fi văzut ca o oportunitate de a exersa și dezvolta abilitățile senzoriale ale copilului, învățarea experiențială direct în natură (culorile, observarea florilor, atingerea etc.), conectarea cu natura etc.
Perioada: 20 Martie – 20 Aprilie (chiar de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie găsim deja înflorite magnoliile, lalelele, cireșii japonezi).
Acum depinde și de condițiile climatice, care pot influența perioada de înflorire, mai devreme (început de Martie) sau mai târziu (final de Aprilie).
Durata: 1 – 3 ore, depinde de cât doriți să stați în fiecare loc.
Acest traseu tematic floral considerăm că poate fi realizat de orice turist, călător, explorator iubitor de natură urbană, și mai ales de familii cu copii mici. Distanța dintre cele 5 obiective turistice naturale, descrise mai jos, nu este mare. Pe malul Begăi găsiți restaurante și terase.
aprilie 2022
De unde începeți și pe unde continuați traseul tematic floral?
Traseu: La pas pe faleza canalului Bega (magnolii) și Parcul Alpinet (grădină japoneză) – Tunelul Iubirii (cireșii japonezi) – traversăm drumul și ajungem în Parcul Justiției (lalele) – str. Aleea Trandafirilor (cireșii japonezi) – vizită Parcul Rozelor
Recomandăm să începeți traseul din centru, mai exact din spatele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, cu o plimbare la pas pe malurile canalului Bega, cât să vă bucurați de magnoliile superbe, și de cireșii înfloriți.
Tot aici găsiți și stația de unde luați vaporașul, pentru o plimbare turistică sau transport în comun (bilet 1 leu dus). Recomandăm articolul: Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara!
1. La pas pe faleza canalului Bega (magnolii) și prin Parcul Alpinet (magnolii, grădină japoneză etc.)
Printre stropii de ploaie caldă, raze de soare și entuziasmul revederii orașului primăvara, ne-am bucurat de o plimbare pe malul canalului Bega și prin parcul Alpinet (chiar de lângă).
2021
Este poziționată în spatele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.
2021 pandemie
Sunt un amestec de magnolii, stelare, albe, nuanțe de roz etc., care îți bucură privirea și sufletul.
2. ”Tunelul Iubirii” (corcodușii roșii)
Chiar în spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, de-a lungul canalului Bega, este o zonă amenajată (pentru promenadă și biciclete) cu diferiți arbori ornamentali. Vedetele sunt corcodușii roșii care atrag multă lume (pentru poze etc.), atunci când înfloresc.
„Tunelul Iubirii” – este denumirea primită de-a lungul timpului, și a devenit un loc simbolic, pentru ”Orașul Florilor”, mai ales în această perioadă de primăvară (aprilie).
3. Popas în Parcul Justiției (plin cu lalele)
Parcul Justiției se află în proximitatea canalului Bega, Primăria Timișoara și Filarmonica Banatul.
Se traversează drumul de la ”Tunelul Iubirii” (sau se poate merge și pe sub pod) și se ajunge în acest parc multicolor, datorită miilor de lalele și narcise.
"Lalele, lalele Frumoasele mele lalele, Cât îndrăgesc aceste flori Cu chipul în multe culori!" (Luigi Ionescu)
2022
2021
4. Apoi mergeți pe str. Aleea Trandafirilor (cireșii japonezi)
Anual, strada cu cireșii japonezi din Timișoara, este și ea una dintre cele mai fotografiate zone. Este de o frumusețe aparte, poziționată chiar lângă Parcul Rozelor, nu se poate rata (venind pe acest traseu tematic)!
Totodată, se află și în proximitatea Podului Michelangelo și a Parcului Copiilor.
5. Explorare la pas Parcul Rozelor
Parcul Rozelor – contribuie și el la renumele Timișoarei de „Orașul Florilor”. Trandafirii nu vor fi înfloriți prin martie-aprilie, dar vor înflori prin luna Mai-Iunie. Merită să vizitați parcul pentru amenajările sale (pozele de mai jos sunt din toamnă 2021).
Amplasat în zonă centrală, în proximitatea malului Begăi și a Catedralei Mitropolitane, se ajunge ușor, pe jos, din Parcul Copiilor pe sub podul Michelangelo sau traversând drumul.
Te poți plimba pe aleile sale, odihni pe o băncuță din foișoarele albe, admira peisajul, citi o carte la umbra arborilor etc.
Dispune de un amfiteatru în aer liber pe a cărui scenă se organizează anual spectacole folclorice, festivalul de operă și operetă, festivalul Inimilor, festivități de absolvire etc.
În parc găsiți peste 1000 de soiuri de trandafiri. Anual, din 2009, se sărbătorește „Ziua Trandafirului” în luna Mai.
Recomandăm și articolele de mai jos!
Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara
Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara
Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber
PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)
Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)
Cărți cu tematică de Paște – Învierea Domnului (copii 3 – 6 ani)
Florile de PRIMĂVARĂ: caută, observă și recunoaște-le!
Florile de VARĂ și insectele: caută, observă și recunoaște-le prin natură
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.